Mrkvový dort.
Dezert, kterému jsem nikdy nevěnovala pozornost, až jsem nakonec dospěla k názoru, že ho musím vyzkoušet, když o něm tolik lidí mluví. Po několika upečených korpusech jsem se dostala k tomuto receptu díky Apetitu. Trochu jsem si ho poupravila, ale garantuji vám, že ta chuť je delikátní. Pekla jsem ho bráchovi k narozeninám. On je takový ten posilkový kluk. Valila jsem oči, jakým způsobem v něm zmizel. A to nemá rád sladké!
Připravte si mrkvičky, rozpalte trouby a jdeme na to!
Těsto:
- 175 g změklého másla
- 175 g cukru
- 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 2 lžíce podmáslí, jogurtu nebo oleje
- 175 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 50 g slunečnicových semínek
- 220 g mrkve, nastrouhané najemno
- 500 g tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- šťáva a kůra z 1 citronu
- rybízová marmeláda
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 160°C.
- Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek si prosejte do mísy. Vše se krásně provzdušní a zjemní.
- Do další mísy si dejte máslo, cukr a vyšlehejte. Přidejte žloutky, jogurt (nebo podmáslí/olej) a míchejte. Postupně přidávejte sypkou směs, slunečnicová semínka, mrkev a promíchejte. Nakonec přidejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte do těsta.
- Těsto vylijte do formy a pečte asi 60 minut. Vyndejte a nechte korpus odpočívat 10 minut. Poté vyjměte korpus z formy a nechte ho vychladnout.
- Mezi tím si připravte krém z tvarohu, mouškového cukru, kůry a šťávy z citronu.
- Korpus dvakrát podélně prokrojte. Vzniknou vám tři díly. Na spodní část namažte rybízovou marmeládu a na ni část krému, stejně tak na horní část. Marmeláda dodá krásnou kyselost, která v kontrastu se sladkým krémem jde prostě dohromady. Vše přiklopte a vršek dortu potřete zbylým krémem. Dejte do ledničky vychladit
- Ozdobte dle chuti. Já použila lístečky máty a květy ze zahrady.
Přeji dobrou chuť! :)
Hmmm, vypadá to výborně. Mrkvový dort jsem dělala jednou a byl moc dobrý, jen mě nebavilo to strouhání mrkve :-D nedávala jsem tam tu marmeládu a nekrájela na tři díly - vyzkouším a udělám si doma puntík k dobru :-) :-) Díky za inspiraci :-) www.ninaklenovits.cz
OdpovědětVymazatJá strouhám mrkev v kuchyňském robotu :D Takže mám o starost méně. A ta rybízová marmeláda tomu dodá příjemnou kyselost. Takže se s tou sladkostí krásně vyváží. Určitě vyzkoušej. Já zase musím upéct, když je to sychravo :)
Vymazat