sobota 10. září 2016

Křehký koláč s tvarohem a fíky

Jelikož je teď období, kdy jsou fíky nejfialovější a nejsladší, koupila jsem jich pár domů. Nejen, že jsou výborné čerstvé, ale dokáží obohatit i zdánlivě klasický recept. Pojďte zkusit tento recept a pochutnat si!
Naši hlavní hrdinové :)

Těsto:
100 g másla
200 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
1 vejce
30 ml studené vody
špetka soli

Náplň:
1 ks citronu
1 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
100g moučkového cukru
1 lžíce škrobu
3 fíky (nebo ovoce dle libosti)

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte mouku, žloutek a vypracujte těsto. Vznikne vám hmota podobná hrubé strouhance. Postupně přilévejte vodu, dokud se těsto nespojí.
  2. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na půl hodiny do lednice, aby ztuhlo.
  3. Nyní si připravte náplň. Tvaroh, žloutek a cukr ušlehejte. Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu. Ze zbylých bílků ušlehejte hustý sníh. Do hotového sněhu ještě zašlehejte škrob. Hotovou směs jemně smíchejte s tvarohovou náplní.
  4. Těsto vyjmeme z lednice a rozválíme na placku o tloušťce 5mm. Přeneseme do formy tak, aby nám vznikly okraje. Zbytek těsta odřízneme a použijeme na ozdoby na vrch.
  5. Korpus propíchame vidličkou a vložíme do předehřáté trouby na 190°C na 10-15min. Těsto se lehce zapeče a bude pak křupavé.
  6. Na předpečený korpus nalijeme směs z tvarohu a poklademe nakrájenými fíky. Můžeme přidat i ozdoby z těsta.
  7. Vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 165°C. Pečeme asi 45 minut, nebo dokud není náplň pevná na dotyk. Necháme vychladnout a podáváme s čerstvými fíky. 

Vše připraveno, tak jdeme kompletovat
Před pečením
Po upečení krásně zezlátne
A tady je náš krasavec na řezu


2 komentáře:

Děkuji za komentář :) Velmi ráda si ho přečtu.